Ads Top

Online bijsluiterwoordenboek verbetert bijsluiters

Bijsluiterwoordenboek.nl wordt gemiddeld door 12.000 unieke bezoekers per maand geraadpleegd. De zoekopdrachten bieden een helder inzicht in de woorden die gebruikers van zelfzorggeneesmiddelen als moeilijk ervaren. Het woord 'orodispergeerbaar' wordt veruit het meest gezocht. Deze informatie deelt initiatiefnemer Zelfzorg.nl met de producenten van zelfzorggeneesmiddelen, die daarmee hun bijsluiters kunnen verbeteren. Zo heeft de fabrikant van het betreffende geneesmiddel de van overheidswege verplichte aanduiding 'orodispergeerbare tablet' verduidelijkt met 'instant smelttablet'.
In opdracht van Zelfzorg.nl onderzocht TNS NIPO hoe de consument omgaat met zelfzorgmiddelen en bijsluiters. Uit interviews met 535 mensen blijkt dat 96% van de consumenten de bijsluiter bij het eerste gebruik geheel of gedeeltelijk doorleest. 43% van de Nederlanders begrijpt soms enkele woorden of zinnen in bijsluiters niet. Dat was reden voor Zelfzorg.nl om Bijsluiterwoordenboek.nl te lanceren. De informatie in de bijsluiter is immers van groot belang voor veilig en effectief gebruik van zelfzorgmiddelen.
De top 5 moeilijke woorden bestaat uit de volgende woorden: orodispergeerbaar, dispergeerbaar, keratolytisch effect, vochtretentie en antiflogistica. Bijsluiterwoordenboek.nl is naast een service voor consumenten ook een online onderzoeksinstrument naar de begrijpelijkheid van de gebruikte woorden in bijsluiters.
Gebruikers van het bijsluiterwoordenboek kunnen het verzoek doen om een woord dat zij moeilijk vinden en dat nog niet in het woordenboek voorkomt, op te laten nemen. De website bevat namelijk een verzoekmogelijkheid. De redactie kan vervolgens de term en de bijbehorende toelichting toevoegen. De inhoud van het woordenboek groeit daardoor met de behoefte van de gebruikers mee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.