Ads Top

Minister Jo Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders lanceren LifeTechValley

Op maandag 7 december hebben gouverneur Herman Reynders en Vlaams minister Jo Vandeurzen (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) LifeTechValley gelanceerd. Het innovatieplatform moet de groei stimuleren van bedrijven actief in de healthcaresector. LifeTechValley focust vooral op initiatieven rond ‘healthy aging’: innovaties die een steeds verouderende bevolking langer gezond/actief houden.

We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent nog niet dat we ook steeds langer gezond blijven. Healthy aging zet, onder meer via de ontwikkeling van kwalitatieve en geïntegreerde zorg (die medische zorg en welzijn samenbrengt), in op het langer actief en gezond houden van de ouder wordende bevolking.

LifeTechValley wil Limburgse bedrijven actief rond healthy aging – vooral in de domeinen van IT en communicatie, zorgtoerisme en medische innovatie – extra ondersteunen en begeleiden. Zo zal het innovatieplatform, in tandem met een waaier van regionale partners, initiatieven op touw zetten om bestaande bedrijven te helpen groeien én nieuwe startups te ondersteunen. Ondernemers krijgen ook toegang tot het internationale netwerk van LifeTechValley (dat zich uitstrekt van Noord-Amerika tot Scandinavië) en tot de ‘proeftuin’ CareVille – waar bedrijven hun innovaties, samen met de eindgebruiker, kunnen uittesten en optimaliseren. Die kruisbestuivingen moeten leiden tot een snellere en betere valorisatie (vermarkting) van zorgproducten en -diensten. LifeTechValley wil daarbij uitgroeien tot een ‘internationale hotspot’ voor healthy-agingbedrijven.

De focus op healthy aging staat (bestaande of nieuwe) initiatieven in de life sciences en zorg overigens niet in de weg. Prof. dr. Stinissen: “Focussen betekent dat we projecten specifiek rond healthy aging extra zuurstof zullen geven. Die focus geeft ontwikkelingen in de Limburgse lifesciencessector een krachtiger, herkenbaarder gezicht in binnen- en buitenland. Maar onze ambitie blijft om onze expertise en ons netwerk rond life sciences te vertalen in méér bedrijvigheid en groei.” De werking van LifeTechLimburg vloeit nu (geleidelijk aan) over in LifeTechValley. Het team opereert vanuit BioVille, de life sciences incubator opgericht door LRM, POM Limburg en de UHasselt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.