Ads Top

Europese subsidie ondersteunt ontwikkeling virtueel menselijk lichaam

Het nog te ontwikkelen Centre for Excellence in Computational Biomedicine heeft een Horizon 2020 subsidie ontvangen van de Europese Commissie. Het doel van dit Europese project is om high-performance computing binnen het veld van het biomedisch modelleren in te zetten. CompBioMed maakt deel uit van een actieve onderzoeksgemeenschap die werkt aan de ontwikkeling van het ‘Virtual Physiological Human’. Alfons Hoekstra van het Computational Science Lab van de UvA werkt mee aan dit project.

De missie van het ‘Virtual Physiological Human’ project, waar CompBioMed onderdeel van is, is om computermodellen te bouwen die elk niveau in de humane biologie kunnen integreren. Deze modellen verbinden dna, eiwitten, cellen en organen aan het gehele lichaam. Het uiteindelijk doel is om alle puzzelstukjes van de menselijke fysiologie weer te geven in een virtueel driedimensionaal model.

In het computational science lab van de UvA wordt gewerkt aan modellen voor vaatziekten, infectieziekten (HIV/aids), en recentelijk ook voor het immuunsysteem. Eén van de toepassingen die in het kader van het CompBioMed project ontwikkeld gaat worden is het modelleren van de bloedsomloop op celniveau, om dit o.a. te kunnen toepassen op trombosevorming.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.