Ads Top

Gesimuleerde ziekenhuisomgeving op campus Universiteit Twente bestaat tien jaar

Deze week viert het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) op de campus van de Universiteit Twente zijn tiende verjaardag. In het ECTM, een van de meest innovatieve medische simulatiecentra in de wereld, kunnen studenten en medisch professionals, onder meer chirurgische vaardigheden en spoedeisende medische handelingen trainen, waarbij ook het inzicht in de werking van moderne technologie veel aandacht krijgt. In tien jaar trainden 1600 studenten en 950 medisch professionals in het centrum, is het vloeroppervlak bijna vertienvoudigd en vonden er 13600 gesimuleerde (en één echte) hartaanvallen plaats. Tien jaar ECTM in tien getallen.

In de tien jaar dat het ECTM bestaat hebben ruim 1600 verschillende studenten van de faciliteiten van het ECTM gebruik gemaakt. In het centrum werken UT-studenten van de opleidingen Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Psychologie aan hun praktijkvaardigheden. Gemiddeld volgen deze studenten ruim 14 studieonderdelen in het ECTM. Het aantal studenten dat gebruik maakt van het ECTM stijgt nog elk jaar.

Het ECTM wordt ook veel ingezet om medisch professionals, zoals arts-assistenten, te trainen en te toetsen. In tien jaar tijd gaat het om maar liefst 950 medisch professionals, waaronder veel vaatchirurgen in opleiding. Ze leren er onder meer hoe ze hun praktijkvaardigheden kunnen verbeteren. Denk hierbij aan het op een systematische manier omgaan met spoedeisende medische situaties en hoe ze de nieuwste technologie in de geneeskunde kunnen inzetten. 

Het ECTM is een geliefde ‘attractie’ op de Universiteit Twente. Meer dan 15000 bezoekers hebben in tien jaar een bezoek gebracht aan het simulatiecentrum, waaronder voormalig koningin Beatrix en veel bestuurders van zorgorganisaties en politici. In 2015 bezochten 3062 mensen het ECTM, waaronder 1224 middelbare scholieren. Elk jaar stijgen de bezoekersaantallen.

Het ECTM telt zeven simulatiepoppen, waarmee studenten en professionals trainen om om te gaan met spoedeisende situaties. In tien jaar tijd zijn er met de poppen 13600 hartaanvallen gesimuleerd om studenten en medici te leren reanimeren. In 2011 vond er zelfs één echte hartaanval plaats in het centrum. De hoofddocent simulatieonderwijs kreeg tijdens een afspraak over het reanimatieprotocol een hartaanval. Door kordaat optreden van twee Technisch Geneeskundigen is hij succesvol gereanimeerd. 

Het ECTM werkt veel met speciaal getrainde acteurs die de rol van patiënt spelen. Momenteel maakt het ECTM gebruik van 45 vrijwillige acteurs die samen maar liefst 1800 patiëntrollen per jaar spelen. Op deze manier kunnen studenten van de Universiteit Twente op een realistische manier praktijksituaties oefenen. 

Het ECTM is niet alleen een onderwijsfaciliteit, maar wordt ook in toenemende mate ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Zo heeft de UT voor verschillende onderzoeken regelmatig vers bloed nodig. Sinds 2012 beschikt het ECTM over een bloeddonordienst die al 1800 buisjes bloed heeft afgenomen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.