Ads Top

McAfee Labs onderzoekt criminele operaties achter ransomware-aanvallen op ziekenhuizen

Intel Security biedt in zijn nieuwe McAfee Labs Threats Report: September 2016 inzicht in de groeiende dreiging van ransomware voor de gezondheidszorg.

Diverse ziekenhuizen werden begin 2016 het doelwit van een aantal gerichte ransomware-aanvallen. De onderzoekers ontdekten dat er bijna 100.000 dollar aan ‘losgeld’ is betaald. Hoewel de gezondheidszorg nog altijd slechts een klein deel uitmaakt van de totale ransomware mzet verwacht McAfee Labs dat steeds meer sectoren het doelwit zullen worden van de uitgebreide netwerken waarmee deze aanvallen worden uitgevoerd.

In de eerste helft van 2016 ontdekten de onderzoekers van McAfee Labs een ransomwareauteur en -distributeur die claimt 121 miljoen dollar (189.813 Bitcoin) aan betalingen te hebben ontvangen voor ransomware die was gericht op verschillende sectoren. Communicatie met ‘partners’ op een discussieforum op het ‘Dark Net’ wijst erop dat deze specifieke cybercrimineel in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 94 miljoen dollar heeft weten te behalen.

De schaal van deze ransomwareoperatie sluit aan op de resultaten van een onderzoek dat McAfee Labs in oktober 2015 deed in samenwerking met Cyber Threat Alliance-partners. Daarbij werd een ransomwareoperatie ontdekt die met behulp van de CryptoWall-ransomware in slechts twee maanden bijna 325 miljoen dollar wist binnen te halen.

Volgens de onderzoekers is de groeiende focus op ziekenhuizen het gevolg van het feit dat deze organisaties vaak nog gebruikmaken van oudere IT-systemen. Ook wordt medische apparatuur gebruikt die slecht of niet beveiligd is. Tegelijkertijd is toegang tot informatie essentieel voor goede patiëntenzorg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.