Ads Top

Spin-off icometrix haalt erkenning in VS binnen


Belgisch technologie bedrijf icometrix heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erkenning gekregen voor hun software die medische beelden analyseert en artsen wereldwijd helpt om hersenaandoeningen in kaart te brengen. De software wordt reeds uitvoerig gebruikt in de EU, Canada en Australië en is nu ook beschikbaar op de Amerikaanse markt. De FDA-erkenning is een cruciale stap voor de groei van het bedrijf. “De goedkeuring door het Food and Drug Administration zorgt ervoor dat we onze activiteiten in Amerika in een hogere versnelling kunnen schakelen. Vanaf het najaar zullen ook de Amerikaanse neurologen en neuroradiologen onze medische software-as-a-service kunnen gebruiken bij het opvolgen van hun MS-patiënten.”

De metingen werden ontwikkeld door icometrix om relevante informatie zoals de evolutie van hersenvolume en letsels in de hersenen uit klinische MRI scans te verkrijgen. Dergelijke metingen zijn erg belangrijk in de opvolging van patiënten met Multiple Sclerose, dementie en andere hersenaandoeningen en helpen de arts om de ziekteprogressie in kaart te brengen en de juiste medicatie voor te schrijven.

icometrix werd in 2011 opgericht als spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven. Door kennis rond de analyse van MRI beelden te combineren met nauwe samenwerkingen met artsen, groeide icometrix op korte tijd uit tot een wereldspeler met kantoren in Leuven en Boston. “Op dit moment gebeurt de beoordeling van MRI beelden van de hersenen vooral visueel, door gespecialiseerde radiologen”, zegt prof. dr. Paul M. Parizel, diensthoofd radiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en president van de Europese vereniging voor Radiologie. “Dit is niet alleen een tijdrovende, maar ook erg moeilijke taak. Het beoordelen van de evolutie van letsels in de hersenen over de tijd (bijvoorbeeld bij patiënten met Multiple Sclerose), wordt wel eens vergeleken met het tellen van de vlekken op een lopende dalmatiër”, vervolgt dr. Parizel. “En het visueel beoordelen van de reductie van het hersenvolume, is zelfs gewoon onmogelijk door de kleine, maar klinisch belangrijke, veranderingen die optreden”, besluit hij.

“Wij willen onze bijdrage leveren tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde”, zegt Dr. Sc. Wim Van Hecke, mede-oprichter van icometrix. “De zegswijze ‘meten is weten’ is meer dan ooit relevant in de medische wereld. De gespecialiseerde metingen die we ontwikkeld hebben, namelijk die van het hersenvolume en van de omvang van de letsels in de hersenen, zijn zeer relevant voor artsen om de correcte diagnose te stellen en om te evalueren of de medicijnen hun werk doen”, vult Dr. Van Hecke aan. “Onze software was reeds goedgekeurd in Europa, Australië en Canada, maar dankzij de FDA goedkeuring kunnen we nu ook patiënten en artsen in de Verenigde Staten helpen. Dit is uiteraard een erg belangrijke stap voor icometrix en laat ons toe deze Belgische technologie verder wereldwijd te verspeiden”, concludeert Dr. Van Hecke.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.