Ads Top

Community Life Center van Philips biedt eerstelijnszorg aan 40.000 mensen

Koninklijke Philips heeft in samenwerking met het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) en de regering van de provincie Mandera in Kenia, een nieuw Community Life Center (CLC) geopend in de provincie Mandera.

Hulp bij het opzetten van dit nieuwe eerstelijns zorg- en gemeenschapscentrum is onderdeel van Philips’ voortdurende inzet voor verbetering van de toegankelijkheid van hoogwaardige eerstelijnszorg en het verlagen van moeder- en babysterfte – een enorme uitdaging in heel Afrika bezuiden de Sahara. Het CLC is een schaalbaar, zelfvoorzienend concept voor eerstelijnszorg dat Philips als eerste naar Afrika brengt. De bedoeling is om het concept op het hele continent te introduceren.

In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara heeft 40 procent van de bevolking geen toegang tot zorgfaciliteiten of gezondheidswerkers. De zorg die wél beschikbaar is, is vaak van lage kwaliteit. De vraag naar eerstelijnszorg in de provincie Mandera is ongeëvenaard; de regio is slecht bereikbaar, onveilig, en beslaat een droog gebied in Noordoost-Kenia met een van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld: 3795 sterfgevallen per 100.000 levendgeborenen.

Tegelijkertijd is het een grensgebied dat te kampen heeft met een groeiende instroom van mensen die op de vlucht zijn voor de burgeroorlog in Somalië en die zorg nodig hebben. Bijkomende problemen zijn een gebrek aan gekwalificeerde gezondheidswerkers, defecte medische apparatuur (voor zover die überhaupt beschikbaar is), gebrek aan elektriciteit, water en basistechnologie voor de gezondheidszorg, plus een gebrek aan duurzaamheid en betrouwbare gegevens over de volksgezondheid.

Het pas geopende CLC biedt de gemeenschap moderne, geïntegreerde zorg van hoge kwaliteit voor moeder en kind, naast algemene gezondheidszorg en faciliteiten voor de diagnose en behandeling van overdraagbare ziekten. De beschikbare technologieën in het CLC zijn ontwikkeld door de Africa Innovation Hub van Philips om ervoor te zorgen dat ze aan de lokale behoeften voldoen en kunnen functioneren onder de problematische lokale omstandigheden. Door robuuste medische oplossingen die met weinig hulpbronnen kunnen functioneren zorgt Philips, zelfs bij gebrek aan stroomvoorziening of zelfs accu’s, voor zorg van hoge kwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn geautomatiseerde ademhalingsmonitoren om longontsteking te detecteren (ChaRM), opwindbare monitoren voor de hartslag van een foetus en draagbare echo-apparaten die via een tablet bediend kunnen worden. Het CLC biedt de gemeenschap daarnaast een schone energievoorziening, werkgelegenheid, en in de toekomst de mogelijkheid om commerciële activiteiten te ontwikkelen. Het centrum, dat voor 40.000 mensen bereikbaar is, zal ook functioneren als veilige omgeving voor maatschappelijke activiteiten.
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.