Ads Top

AP: Temperatuur meten mag niet zomaar

Werkgevers die de lichaamstemperatuur van hun werknemers opmeten voordat zij naar binnen mogen. Of de temperatuur meten van hun bezoekers, zoals vrachtwagenchauffeurs die lading komen lossen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hoort dat dit regelmatig gebeurt. Deze organisaties zijn echter in overtreding en riskeren daarmee een hoge boete.

Organisaties zetten verschillende middelen inzetten om mensen snel te kunnen controleren op koorts. Niet alleen met een thermometer, maar ook met thermische camera’s.

Dat mag niet, zegt de toezichthouder. Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding.

Het is verboden om mensen te temperaturen en daarmee hun gezondheidsgegevens te verwerken. Tenzij aan een groot aantal voorwaarden is voldaan. Vaak wordt dit opgelost door toestemming te vragen.

Maar in een arbeidsrelatie kan dat volgens de AP niet, omdat daar geen sprake is van  gelijkwaardigheid. Een werknemer kan zich dan onder druk gezet voelen om toestemming te geven.
Een ondernemer mag ook geen dokter spelen.

HET AP: We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.