Ads Top

NZa: Huisartsen mogen keuze voor online apotheek niet belemmeren

Een huisarts mag de keuze van een patiƫnt voor een online apotheek niet belemmeren door geen recepten door te sturen. Juist in deze corona-tijd komt dit regelmatig voor, ondanks het feit dat het thuisbezorgen van medicijnen en het aanvragen van herhaalrecepten door een online apotheek voor de patiƫnt dringend gewenst kan zijn.

Ook door apotheek eFarma - een Nederlandse online apotheek - is deze problematiek aangekaart bij de NZa. Het weigeren van artsen om recepten door te sturen vormt namelijk een afbreukrisico voor de patiĆ«nt, terwijl – en lang niet iedereen is daarvan op de hoogte – alle patiĆ«nten vrij zijn om te kiezen voor een online apotheek als de plaatselijke apotheek om een of andere reden niet bevalt.

Op 13 november heeft de NZa op haar website een nieuwsbericht geplaatst onder de veelzeggende titel: 'NZa: Patiƫnt moet niet belemmerd worden bij keuze voor digitale apotheek'. Deze publicatie van de NZa is niet de eerste over dit onderwerp, al in 2013 was dit voor de NZa reden tot handhavend optreden bij een huisartsenpraktijk. Ook de Consumentenbond heeft in mei 2016 een artikel gepubliceerd in de Consumentengids over ervaringen van patiƫnten die voor een online apotheek hadden gekozen.

Voor patiƫnten die problemen ondervinden met overstappen naar een online apotheek is deze publicatie een belangrijke opsteker. De patiƫnt staat namelijk in zijn recht, en daar komt de NZa voor op. Ook apotheek eFarma verwelkomt de uitspraak. Het is voor de apothekersassistentes van eFarma immers altijd heel lastig om een weerbarstige huisarts te overtuigen om toch mee te werken. Deze publicatie van de NZa gaat daarbij helpen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.