Monitoringstechnologie en AI ingezet voor chronische ziekten
Het aantal chronische aandoeningen in Europa neemt toe, voornamelijk omdat de levensverwachting stijgt. Tegelijkertijd zijn de zorgsystemen nog niet voldoende ingericht op het behandelen van patiënten met een combinatie van aandoeningen.
Patiënten met meerdere complexe chronische aandoeningen worden soms van het kastje naar de muur gestuurd, stelt Monique Tabak van de Universiteit Twente. Tabak doet onderzoek naar gepersonaliseerde e-health technologie en coördineert dit project.
Door de patiënt thuis in zijn of haar dagelijkse omgeving te volgen en te monitoren en dat de combineren met medische en wetenschappelijke kennis, ontwikkelen we nieuwe gevalideerde modellen om het ontstaan en verloop van de chronische aandoeningen te begrijpen. Daarmee kunnen we dan het ziekteverloop voorspellen. Deze predictiemodellen maken gebruik van verschillende soorten data (gemeten in het dagelijks leven en in het ziekenhuis) en bestaande kennis.
De onderzoekers starten met drie testlocaties vanuit de verschillende ziekenhuissystemen in Europa. Honderden patiënten van ziekenhuizen in Italië en Estland en het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede gaan meedoen aan het project. De gepersonaliseerde zorg op maat voor hen wordt aangeboden via een zogenaamd virtual companionship programma. De patiënten houden bijvoorbeeld in een app op hun telefoon hun gegevens over het ervaren van klachten bij. Daar gaat een team van experts op het vlak van data en AI, gezondheidszorg en de patiënt zelf mee aan de slag.
Geen opmerkingen: