8,5 miljoen voor fotonische biosensor
Surfix uit Wagingen heeft een investering van 8,5 miljoen euro gekregen van een Nederlands consortium bestaande uit de bedrijven Qurin Diagnostics en LioniX International, industrieversneller PhotonDelta en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.
Surfix gebruikt de investering om de ontwikkeling van zijn snelle en betrouwbare plug-and-play diagnostiekplatform voor point-of-care-testen te versnellen.
De Covid-19-pandemie benadrukt de behoefte aan snelle en betrouwbare point-of-care diagnostiek, altijd en overal. Ook in gebieden waar geen ziekenhuis, kliniek of geschoold medisch personeel aanwezig is. Bij point-of-care diagnostiek wordt een monster van de patiënt ter plekke, naast het ziekenhuisbed, in de spreekkamer of zelfs thuis getest. Binnen enkele minuten is het resultaat zichtbaar en kan er actie worden ondernomen. Het uiteindelijke doel van Surfix is om een test te maken die voor de massa beschikbaar is en slechts enkele euro’s kost.
De door Surfix ontwikkelde biosensor bestaat uit twee hoofdelementen: het belangrijkste deel is de chip waarin de detectie plaatsvindt. In het andere deel wordt het monster verwerkt in microfluïdische kanalen.
In het detectiegedeelte gaat licht door de chip in plaats van elektriciteit. Biomoleculen die aan het oppervlak van de chip vastzitten, kunnen op basis van bioherkenning andere biomoleculen uit een monster (bijvoorbeeld bloed of urine) vangen. Hierbij veranderen de eigenschappen van het licht dat zich voortbeweegt door de chip. Dat kan worden gedetecteerd en gelezen door het sensorsysteem. Deze verandering is een indicatie voor de aanwezigheid van het biomolecuul waarnaar men op zoek is.
Elk monster moet worden bewerkt voordat het in het detectiegedeelte terechtkomt (vergelijkbaar met een heel klein laboratorium). Dit vindt plaats in microfluïdische kanalen die het monster naar het detectiegedeelte voeren.
Geen opmerkingen: