Ads Top

COVR toolkit voor cobots

De nieuwe generatie robots werkt nog nauwer samen met mensen, waardoor manueel werk minder vervelend wordt. In de gezondheidszorg worden robots bovendien zo dicht mogelijk bij de mens ingezet: voor revalidatie of ondersteuning van arm- of beenfunctie. 

Dit stelt echter hoge eisen aan de kennis over veiligheid. De robots in een fabriek verschuilen zich immers niet langer achter een hek, maar delen hun werkruimte met werknemers, en in een revalidatiecentrum delen ze een ingewikkelde dans met hun gebruikers.

Draagbare robot-exoskeletten en revalidatierobots zijn een heel speciaal geval van cobots, waarbij contact tussen de robot en de menselijke gebruiker geen incident maar de bedoeling is, en dat gedurende langere perioden. Hier is veiligheid van het grootste belang, maar er zijn ook bepaalde uitdagingen. Door een domein-overstijgende benadering toe te passen, 

Daarom heeft het Europese samenwerkingsverband COVR - met het Deens Technologisch Instituut, de Nationale Onderzoeksraad van Italië, Fraunhofer IFF in Duitsland, Commissie voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie in Frankrijk en Roessingh Research & Development in Nederland - een digitale online toolbox ontwikkeld, die snel en gratis toegang biedt tot alles wat je moet weten als je een veilige collaboratieve robot (of cobot) wilt.




Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.