Ads Top

NHG promoot TeleDermatologie

Medisch Contact meldt dat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de huisarts meer wil steunen in zijn spilfunctie tussen patiƫnten en andere partijen in de keten. Dat staat in het conceptbeleidsplan 2013-2017 waar de leden 6 juni over stemmen.
Het NHG wil doorverwijscriteria naar de tweede lijn in zogenaamde 'zorgmodellen' ontwikkelen. Het NHG denkt hierbij aan het voorbeeld van de teledermatologie, waarbij huisartsen met een foto advies van een dermatoloog kunnen inwinnen. Met het advies kunnen huisartsen inschatten of doorverwijzen naar de poli dermatologie zinvol is. Dijkstra: 'Met deze zorgmodellen kan onnodig doorverwijzen worden voorkomen en anderzijds kan onterecht niet doorverwijzen worden tegen gegaan.'
TeleDermatologie voorkomt 74 procent van de fysieke verwijzingen na selectie door de huisarts. (van der Heijden et al.) Het leereffect leidt op termijn tot een grote reductie van fysieke verwijzingen. Op basis van intern onderzoek van KSYOS wordt zichtbaar dat huisartsen die langer dan 5 jaar TeleDermatologie gebruiken jaarlijks 25% minder TeleDermatologie Consulten verrichten vergeleken met hun beginperiode. Alle artsen geven aan dat dit komt door het leereffect. Bovendien verwijst een huisarts uit deze groep 63% minder patiƫnten fysiek naar de tweedelijn vergeleken met overall huisartsenpopulatie, namelijk 9 patiƫnten per 1000 ingeschreven patiƫnten vergeleken met 25 patiƫnten in de controlegroep. (LINH).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.