Ads Top

App Robbin voor borstkankerpatienten gelanceerd

Mensen met borstkanker in de periode van diagnose en behandeling met elkaar verbinden, versterken en mentaal ondersteunen. Dat is het doel van Robbin, een nieuwe app voor tablets en smartphones. Robbin is de eerste door het Trimbos-instituut ontwikkelde app en is gebaseerd op de principes van mental fitness. De reacties van de eerste gebruikers zijn positief. 'Robbin begint waar het ziekenhuis ophoudt en is 24 uur per dag beschikbaar', stelde een van de deelneemsters. 'Psychologen en praktijkondersteuners zouden van deze app moeten weten. Prima hulpmiddel voor thuis,' mailde een ander. Robbin is bovendien één van de 3 geselecteerden voor de Spider Award, een prijs voor meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg.
Het doel van Robbin is vierledig. Hij versterkt de veerkracht, verbindt, inspireert, en signaleert. De app is gebaseerd op oefeningen uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Oefeningen waarvan bewezen is dat ze stress en depressieve klachten verminderen en veerkracht vergroten. Daarnaast zorgt het lotgenotencontact ervoor dat de app een 'lijntje naar buiten' is, ook in tijden dat de patiënt haar wereld klein wil houden.
Eva Fischer, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, kreeg een aantal jaren geleden zelf de diagnose borstkanker. In Robbin komen haar ervaringen, haar kennis over psychische gezondheid en innovatie samen.
De app kan gezien worden als een waardevolle toevoeging aan het aanbod in psychosociale ondersteuning bij borstkanker. Met name omdat er weinig aanbod is voor de hectische fase tijdens en na de diagnose. De eerste versie van Robbin is getest in een pilot. Hieruit bleek dat gebruikers tevreden zijn met Robbin, maar kwam ook een aantal aanbevelingen naar voren. De volgende stap is de app nog beter aan te laten sluiten bij de behoefte van de patiënt en zorg te dragen voor een brede implementatie.
Robbin is gefinancierd door Stichting Pink Ribbon en is ontwikkeld i.s.m. Buro KLEI.
De Spider Award is een initiatief van Zorgvisie ICT en wordt ieder jaar uitgereikt aan de initiatiefnemers van het meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg. De winnaar wordt 31 oktober bekend gemaakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.