Ads Top

Opname klinisch technoloog in wet impuls voor opleiding

Er is een nieuw beroep in de medische sector: de klinisch technoloog. Met de opname van zelfstandige bevoegdheden van de klinisch technoloog in de ‘Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg’ (wet BIG) kan deze medische professional, die werkt op het snijvlak van geneeskunde en technologie, zelfstandig handelingen uitvoeren als chirurgische verrichtingen, endoscopieën en catheterisaties. Dit besluit is een belangrijke impuls voor de nieuwe bacheloropleiding Klinische Technologie, een gezamenlijke opleiding van de TU Delft en de medische centra van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden.
Er is een stijgende vraag naar universitair geschoolde, technisch onderlegde medische professionals. Tot nu toe werden studenten aan de opleiding Technische Geneeskunde (Universiteit Twente) opgeleid voor het beroep klinisch technoloog. De afgestudeerden van deze opleiding krijgen met de opname van zelfstandige bevoegdheden in de wet BIG de bevoegdheid om zelfstandig patiënten te behandelen. Vanaf 2014 zal het ook mogelijk zijn de bacheloropleiding Klinische Technologie te volgen bij de TU Delft, in samenwerking met ErasmusMC en LUMC.
De opleiding Klinische Technologie is een multidisciplinaire studie op het snijvlak van geneeskunde en techniek. Het onderwijs bestaat voor een substantieel deel uit vakken waar de medische en de technische inhoud geïntegreerd worden.  De vakken worden aangeboden door docenten van Erasmus MC, LUMC en TU Delft, waarbij grofweg de helft van de vakken in Delft gevolgd wordt.
Na de bacheloropleiding kunnen studenten doorstromen naar verschillende masteropleidingen, waaronder de vervolgmaster Technical Medicine en de master Biomedical Engineering. Ook kunnen studenten in beperkte mate met een aanvullend schakelprogramma doorstromen naar de masteropleiding Geneeskunde bij het LUMC of Erasmus MC.
De bacheloropleiding Klinische Technologie start onder voorbehoud van accreditatie. Voor de opleiding zal een numerus fixus aangevraagd worden. Het voornemen is de opleiding per 1 september 2014 te laten starten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.