Ads Top

Freek Beekman krijgt FOM Valorisatie Prijs 2013

Foto: Marcel de Krijger
Prof.dr. Freek Beekman, onderzoeker aan de TU Delft, heeft de FOM Valorisatie Prijs 2013 toegekend gekregen. 'Hij geeft richting en momentum aan inhoudelijke en economische verbeteringen van medische scanapparatuur', aldus de jury. De prijs wordt op 21 januari 2014 uitgereikt tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven.
Beekman is een begenadigd onderzoeker, die fysische modellen ontwikkelt en gebruikt om de software van radiodiagnostische apparaten te verbeteren. Hierdoor krijgen medische scans – zoals SPECT en PET – een hogere resolutie en hebben ze (veel) minder last van artefacten. Beekman heeft ook onderzoek gedaan naar focusseringstechnieken, waarmee een heel hoge signaalsterkte uit specifieke organen of tumoren verkregen kan worden. Volgens de jury is Beekman in staat om 'op meerdere gebieden tegelijk de grenzen van de techniek te verleggen en daarmee in een internationaal uiterst competitief veld tot indrukwekkende producten te komen'.
Beekman zet zijn fundamentele ontdekkingen zo snel mogelijk om naar nieuwe meetinstrumenten. Hij heeft al 13 patentfamilies op zijn naam staan en richtte het bedrijf  Molecular Imaging Labs (MILabs) op, dat inmiddels een miljoenenopbrengst heeft. 'Zijn activiteiten hebben dus een duidelijke economische impact', concludeert de jury. Daarnaast heeft zijn onderzoek ook direct nut voor de maatschappij. Zo maakte hij apparatuur mogelijk die meerdere medische scans tegelijk kunnen uitvoeren: een PET- en een SPECT-scan. Zo'n gecombineerd apparaat resulteert in snellere analyses van een hogere kwaliteit, terwijl het goedkoper is dan de traditionele technieken. Op die manier komen verschillende biologische processen tegelijkertijd in beeld, bijvoorbeeld hoeveel medicijn wordt toegediend én hoe een tumor daarop reageert.
Het doel van de FOM Valorisatie Prijs is kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. De prijs van 250.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken.
Beekman gaat de prijs gebruiken om zijn scantechnieken nog verder te ontwikkelen. "Ook wil ik het prijzengeld inzetten om internationale samenwerkingsverbanden tussen het bedrijfsleven en de wetenschap te stimuleren", aldus Beekman.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.