Ads Top

Nieuwe bacheloropleiding Klinische Technologie geaccrediteerd

De nieuwe bacheloropleiding Klinische Technologie is officieel geaccrediteerd door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Deze multidisciplinaire studie op het grensvlak van geneeskunde en techniek is een unieke samenwerking tussen de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en de universitair medische centra in Leiden en Rotterdam. De opleiding gaat in september 2014 van start.
De opleiding Klinische Technologie leidt technisch-medische professionals op die deel uitmaken van een medisch behandelteam. Binnen dit team ziet de behandelend arts/specialist de patiënt als eerste. Bij complexe technisch-medische problematiek doet hij of zij een beroep op een klinisch technoloog. De klinisch technoloog zal de arts adviseren en/of een deel van de diagnose of behandeling, waar zijn technisch-medische kennis cruciaal is, voor zijn rekening nemen. 
Globaal bestaat het onderwijs binnen de nieuwe bacheloropleiding voor de helft uit vakken die technisch of klinisch gericht zijn, en voor de helft uit vakken waarin het medische en technische geïntegreerd wordt aangeboden door een team van docenten van het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft. Veel van het onderwijs zal gegeven worden aan de TU Delft, maar specifieke medische practica en patiëntdemonstraties worden in de medische centra aangeboden. 
De opleiding is geschikt voor scholieren met een NT-profiel met biologie of een NG-profiel met wiskunde B en natuurkunde. Voor de opleiding wordt een numerus fixus voor 100 studenten aangevraagd voor een gecontroleerde opstart en doorstroom. Na de bacheloropleiding kunnen studenten doorstromen naar verschillende masteropleidingen. Een doorstroommogelijkheid is de reeds bestaande vervolgmaster Technical Medicine (Universiteit Twente). Na het afronden van deze masteropleiding kan de student zich klinisch technoloog noemen: een medisch professional wiens bevoegdheden vastgelegd zijn in de ‘Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg’ (Wet BIG). 
Een selecte groep met een bachelor Klinische Technologie kan waarschijnlijk per 2017-2018 met een aanvullend schakeljaarprogramma doorstromen naar de master Geneeskunde bij het LUMC of Erasmus MC. Tot slot bestaat er de mogelijkheid door te gaan naar de master Biomedical Engineering aan de TU Delft. 
De Technische Universiteit Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum werken al veel samen binnen de Medical Delta en in klinisch-technologisch onderzoek. Deze bacheloropleiding is een logische vervolgstap waarin de expertisemix optimaal tot zijn recht komt. Dit wordt extra bekrachtigd doordat de studenten een ‘joint degree’ diploma krijgen met de logo’s van de drie universiteiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.