Ads Top

Instituut voor Bewegingsstudies en Siilo brengen veilig ‘appen’ naar het onderwijs

Techbedrijf Siilo heeft een veilig alternatief ontwikkeld voor het WhatsApp-gebruik in de zorg, dat in Nederland in rap tempo door zorgverleners wordt omarmd in hun dagelijkse praktijk. Het Instituut voor Bewegingsstudies (IBS) van Hogeschool Utrecht gaat nu samenwerken met Siilo om de app verder te ontwikkelen, zodat de app ook goed in onderwijssituaties binnen het beweegdomein kan worden gebruikt. “De huidige en toekomstige zorgprofessionals hebben behoefte aan laagdrempelige, gemakkelijke en veilige technologieën die het samenwerken en samen leren in de zorg ondersteunen”, vertelt Dorien Ginsel, docent, onderzoeker en initiatiefneemster van de samenwerking.

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen WhatsApp, ook in de zorg. “Natuurlijk weet iedereen dat het even snel ‘appen’ van een fotootje van je patiënt met WhatsApp eigenlijk niet mag. Maar het is wel verdraaid handig, en je wint heel veel tijd door dat ene fotootje even snel te delen”, aldus Siilo-oprichter Joost Bruggeman. Sinds de lancering van de Siilo-app in mei 2016, zit inmiddels 30% van de artsen in Nederland op het beveiligde messaging netwerk. Siilo heeft naast de beveiliging ook specifieke functies voor de zorg ontwikkeld.

Een groot onderdeel van onderwijs in de zorg wordt vormgegeven aan de hand van patiënten casuïstiek. Binnen het IBS worden vaak korte filmpjes besproken waarin de patiënt en soms ook de zorgverlener in beeld is. Dit werkt enorm inspirerend en brengt de beroepscontext dichtbij. Het bediscussiëren en analyseren van deze casuïstiek en het bespreken van de leervragen gebeurt nu veelal in het face-to-face onderwijs. Dorien Ginsel ziet een behoefte aan verschillende en vooral modernere manieren om dit onderwijs verder vorm te geven. “We willen ons onderwijs ‘blended’ vormgeven, zodat het onze studenten voorbereid op het werken in ‘het zorglandschap van de toekomst’. Daarin is het interprofessioneel samenwerken, samen leren én samen creëren essentieel. We merken dat ons onderwijs vaak een gesprek is tussen de (toekomstige) zorgprofessionals en dat we dit nog meer willen stimuleren en faciliteren door Siilo in te zetten in ons onderwijs.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.