Ads Top

Nieuw centrum voor innovatieve protontherapie

© de Jong Gortemaker AlgraOp de Health Sciences campus Gasthuisberg zijn de bouwwerken van start gegaan voor Particle Therapy Interuniversity Center Leuven (ParTICLe), het eerste Belgische centrum voor protontherapie. De eerste patiënt wordt halfweg 2019 verwacht.

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die kwaadaardige tumoren heel gericht bestraalt. “Zo worden de gezonde weefsels meer beschermd, en is er een lager risico op een nieuwe kanker uitgelokt door de bestraling zelf," zegt professor Karin Haustermans, diensthoofd radiotherapie-oncologie in UZ Leuven. 

De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van kanker bij patiënten bij wie precisiebestraling belangrijk is, zoals kinderen, maar ook volwassenen met een tumor dicht bij levensnoodzakelijke organen, zoals de hersenen. Vandaag moeten Belgische patiënten die in aanmerking komen voor protontherapie daarvoor naar het buitenland. Halfweg 2019 zullen de eerste patiënten een behandeling in Leuven kunnen krijgen. Geschat wordt dat jaarlijks 150 tot 200 patiënten in ons land in aanmerking komen voor protontherapie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.