Ads Top

Vijf jaar mobile health met slimme apps en pleisters

Mobile Health Unit (UHasselt-Jessa-ZOL) en Microsoft Innovation Center blazen dit jaar vijf kaarsjes uit. Op 26 april blikten ze dan ook terug op de weg die ze al hebben afgelegd rond digitale innovatie in de zorg – én keken ze naar de toekomst. Op een innovatiemarkt toonden start-ups en bedrijven dan weer hun slimste ideeën/diensten/producten.

De verdere digitalisering van onze gezondheidszorg staat hoog op de agenda. Maar hoe organiseer je de terugbetaling van zorg op afstand? Wat met de privacy van de patiënt? Hoe waarborg je patiëntveiligheid in een wereld van medische smartphone-applicaties? En hoe kunnen ziekenhuizen en huisartspraktijken aansluiting vinden met die digitale innovaties?

Met onder meer deze vragen wilden Mobile Health Unit en MIC Vlaanderen – vijf jaar na hun start – het debat verder aanzwengelen. Vlaams minister Jo Vandeurzen schetste de Vlaamse beleidsvisie op de digitale zorgrevolutie, prof. Dr. Paul Dendale (Jessa Ziekenhuis/UHasselt) en prof. Dr. Pieter Vandervoort (Ziekenhuis Oost-Limburg/UHasselt) gingen dieper in op enkele realisaties van de Mobile Health Unit.

Erik Kerkhofs (Microsoft België) lichtte de digitale transformatie toe, Chris Van Hoof (imec) kwam dan weer praten over de razendsnelle evolutie in de sensortechnologie – waarbij sensoren verwerkt in textiel, lenzen of pleisters bijvoorbeeld je hartslag kunnen meten en op die manier thuisdiagnose en -opvolging mogelijk maken.

Op een markt kregen start-ups en bedrijven de kans om hún innovaties te tonen aan het grote publiek. Zo was er FibriCheck, een app die hartritmestoornissen via de smartphone kan detecteren. Roche toonde z’n in-vitrotesten voor diagnose en effectieve behandeling van longkanker en pre-eclampsie en voor het bepalen van het risico op een hartinfarct. Mobitrace maakt het verpleegkundigen via mobiele ondersteuning dan weer makkelijker om bijvoorbeeld bloed af te nemen bij de patiënt, wonden te verzorgen of medicatie toe te dienen. En Mitch & Mates (Matching IT in Healthcare) wil via flexibele, snel implementeerbare IT-tools ziekenhuismuren slopen en zorgverlener, patiënt én administratie met elkaar verbinden.

“Mobile Health Unit en Microsoft Innovation Center hebben in de afgelopen vijf jaar heel wat expertise op vlak van digitale zorginnovatie opgebouwd. Dat maakt hen twee toonaangevende partners in België”, zegt dr. Valerie Storms (coördinator MHU). “We zijn twee complementaire organisaties, maar elk met een eigen focus op vlak van idee-creatie, implementatie en toepassing. Tot wat die interactie kan leiden, bewijzen FibriCheck en LindaCare – twee succesvolle start-ups”, aldus Tom Braekeleirs (directeur MIC Vlaanderen) nog.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.