Ads Top

1,5 miljoen voor telemonitoring

Het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek) kent bijna 1.5 miljoen euro toe om telemonitoring voor gestationele hypertensieve aandoeningen (GHA) - of bloeddrukproblemen in de zwangerschap - grootschalig over Vlaanderen te onderzoeken. De meest ernstige uiting van bloeddrukproblemen bij zwangere vrouwen is pre-eclampsie, in de volksmond zwangerschapsvergiftiging, met grote risico’s voor moeder en ongeboren kind. Via telemonitoring kunnen deze zwangerschappen beter en efficiënter opgevolgd worden, met betere gezondheid voor moeder en kind tot gevolg. Het Future Health programma van het ZOL en de UHasselt initieerden het project, dat nu uitgebreid wordt naar 4 Vlaamse ziekenhuizen met een erkenning voor hoogrisico zwangerschappen. Dit om zoveel mogelijk zwangere vrouwen met verhoogd risico te kunnen bereiken.

In januari 2015 startte het onderzoeksteam van prof. dr. Wilfried Gyselaers het PREMOM (pregnancy remote monitoring) project. Dit in een samenwerking tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg en de Universiteit van Hasselt, met verwijzingen vanuit alle Limburgse ziekenhuizen. Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van bloeddrukproblemen krijgen een bloeddrukmeter en stappenteller mee naar huis. Er wordt aan hen gevraagd om 2 keer per dag hun bloeddruk te controleren, dagelijks hun activiteit te registreren en wekelijks hun gewicht in te geven in een app. Deze gegevens worden dan via Wi-Fi en bluetooth verzonden naar de vroedvrouw in het ziekenhuis. Wanneer er afwijkende waarden zijn (vb. de bloeddruk is te hoog) neemt de vroedvrouw contact op met de toezichthoudende en behandelende gynaecoloog. De gynaecoloog bepaalt welke interventie er moet gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn ophoging van de medicatie, een extra raadpleging of opname in het ziekenhuis. Dit alles om de gezondheid van de moeder en de foetus zo lang mogelijk te waarborgen.

Vaak luidt de diagnose bij vrouwen met bloeddrukproblemen dat ze zwangerschapsvergiftiging ontwikkeld hebben. De gevolgen hiervan zijn niet enkel fysiek en mentaal belastend voor de zwangere vrouw en haar partner, met onder meer een hoog risico op vroeggeboorte, maar hebben ook een grote impact op de gezondheidszorg. In Vlaanderen werd in 2015 4.6% van de zwangeren met deze aandoening geconfronteerd, wat neerkomt op ongeveer 3 000 van de 64 000 zwangerschappen.


Dit telemonitoringsproject is één van de grootste in België en tevens één van de eerste projecten in Europa die op deze manier zwangeren met bloeddrukproblemen zal opvolgen. Dat telemonitoring in België aan een opmars bezig is, bewijst het AP19 project dat voor de zomer afgerond werd. Minister de Block lanceerde de oproep voor proefprojecten in juni 2016.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.