Ads Top

UT-robot voor borstkankeronderzoek nauwkeuriger en sneller

De Universiteit Twente onthulde vorig jaar de meest nauwkeurige 3D-geprinte biopsierobot ter wereld. Dit jaar tijdens de Surgical Robot Challenge op het internationale Hamlyn Symposium in London onthulden de onderzoekers de nieuwste versie. De robot, Sunram 5 genaamd, is nauwkeuriger en sneller, zodat de biopsie nog beter uitgevoerd kan worden.

De Sunram 5 wordt voortbewogen door cylinders aangedreven met luchtdruk. Met behulp van slangen die de lucht aanvoeren kan de aansturing van de robot buiten de MRI-scanner geplaatst worden. Het ontwerp van de robot is volledig aangepast aan de huidige setting binnen de MRI. Zo is de robot compact en kan het in verschillende oriëntaties aangesloten worden op het huidige borstcompressiesysteem. Hierdoor kan de robot gemakkelijk elke locatie in de borst bereiken. Nieuw in het ontwerp zijn de zogenoemde dual-speed motoren die zowel snelle als nauwkeurige bewegingen mogelijk maken. Hierdoor is de accuraatheid verbeterd naar 0.1mm en kan de robot in ongeveer 10 seconden van zijn beginpunt naar de targetlocatie bewegen. Verder is er een veiligheidsmechanisme ontworpen dat de naald uit de borst haalt wanneer de controller meet dat de netspanning of luchtdruk wegvalt.


Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Als tijdens de screening een laesie, een stukje verdacht weefsel, wordt gevonden, is nader onderzoek nodig om vast te stellen of het weefsel goed- of kwaadaardig is. Door een naald in de borst te plaatsen en te navigeren naar de laesie, is het mogelijk een stukje weefsel te verkrijgen. Het weefsel wordt naar een patholoog gestuurd die de aard van het weefsel kan bepalen. De hierboven beschreven procedure wordt biopsie genoemd.


Nauwkeurige naaldplaatsing is essentieel bij een biopsie. Wanneer de naald er naast zit, kan het zijn dat een laesie voor goedaardig wordt aangezien, terwijl hij in werkelijkheid kwaadaardig is. Niet alleen biopsieprocedures hebben baat bij precieze positionering, ook kankerbestrijdingstechnieken waarbij de punt van de naald gebruikt wordt om kankercellen te vernietigen, profiteren hiervan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.