Ads Top

Blockchain technologie inzetbaar bij infectieziektebestrijding

Blockchain technologie is in principe een toepasbare techniek om bij het internationaal delen van monsters en data de traceerbaarheid en controleerbaarheid te versterken.

Recente ontwikkelingen in blockchain technologie kunnen helpen om complexe administratieve en juridische barrières te slechten ter bevordering van Open Science en mondiale samenwerking, mits uitgevoerd door een ‘coalition of the willing’.

Dat is kort samengevat de uitkomst van een onderzoek dat onlangs in Science is verschenen en werd uitgevoerd door het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam en het RIVM.

Het artikel schetst de contouren van een mogelijk op blockchain gebaseerd systeem voor efficiënte uitwisselingen tussen onderzoekers wereldwijd: een ORBI (‘outbreak blockchain infrastructure’). Het kan de keten van gebruikers van onderzoekscentra, biobanken, en databases zekerheid verschaffen over de herkomst en de voorwaarden die de oorspronkelijke eigenaar aan het gebruik stelt, zonder dat bij elke nieuwe gebruiker opnieuw onderhandeld en geadministreerd hoeft te worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.