Ads Top

Poreuze silica goed nieuws voor productie van medicijnen

De chemische en farmaceutische industrie is sterk afhankelijk van poreuze silica voor de zuivering en omzetting van grondstoffen in producten.

Silica-materialen met verschillende poriëngroottes zijn in de handel verkrijgbaar, maar het ontbreekt tot dusver aan een manier om deze materialen grootschalig, flexibel en goedkoop te produceren.

Onderzoekers van de TU/e en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies kan worden bepaald. Hun onderzoek draagt bij aan het inzicht in de assemblage van microbolletjes in emulsies, en maakt de weg vrij voor de volgende generatie silicamicrobolletjes.

Poreuze silica kan worden gemaakt door middel van sol-gel-emulsietechnologie. Het maakt gebruik van silicagedeeltjes in een wateremulsie (zogenaamde colloïden) – de sol - om een poreus silicanetwerk te vormen - de gel. De voordelen van het maken van poreuze silica uit nanodeeltjes zijn dat er geen extra sjabloonmoleculen nodig zijn om de vorming van een poreus netwerk te sturen. Het proces kan ook eenvoudig worden opgeschaald. Bovendien kan een hoge mate van controle over de gelatiereactie worden bereikt door de concentratie van oplosmiddelen, de zuurgraad, de temperatuur of de toevoeging van zouten (ionensterkte) te manipuleren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.