Ads Top

Een huis als mantelzorger

Senioren willen - en moeten - steeds langer zelfstandig blijven wonen. Zélfs als zij problemen zoals beginnende dementie hebben.

Hoogleraar Masi Mohammadi van de faculteit bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven vroeg zich af hoe haar vakgebied deze kwetsbare mensen kan helpen. Kan een huis  mantelzorger worden?

Inmiddels test ze Artificial Intelligence-gestuurde oplossingen die geïntegreerd zijn in woningen op de Nederlandse woningmarkt en in verpleeghuizen, om deze droom werkelijkheid te maken.

Eén van de proeftuinen is de slimme wijk in Waalre, die in 2021 gaat starten. Deze wijk is straks voorzien van technologische oplossingen gecontroleerd via kunstmatige intelligentie. De nieuwe wijk biedt onder andere plaats aan 80 senioren met dementie.

Men denkt erover om een ‘digitaal hek’ te plaatsen rondom de wijk, waarbij sensoren een signaal naar de verzorger sturen als een bewoner te ver afdwaalt. Op die manier hopen de onderzoekers de sociale interactie in de wijk voor deze doelgroep te stimuleren zodat de senior geprikkeld blijft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.