Ads Top

Virtual reality en artificiële intelligentie helpen bij de aanpak van PTSS

Psychotrauma’s zoals posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) zijn bekende beroepsziekten bij de politie. Er wordt dan ook veel aan gedaan om effectieve zorg en ondersteuning te bieden of – beter nog – deze ziekten te voorkomen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is samen met de politie zeer betrokken bij innovaties in de aanpak van PTSS. Zo werd er op woensdag 30 september 2020 een digitale expertsessie gehouden met onderzoekers van TNO, waarbij minister van JenV Ferd Grapperhaus zich liet voorlichten over de ontwikkelingen in deze aanpak.

De politie werkt al vele jaren aan een effectieve behandeling van beroepsziekten als PTSS. Recente ontwikkelingen zijn onder meer Fitpol, een app met informatie over fit blijven, en een digitale psychologische zelftest. Ook onderzoekt men hoe iets als virtual reality kan bijdragen aan het gezond blijven van onze politiemedewerkers.

Een andere interessante ontwikkeling is artificiële intelligentie (AI) om de veerkracht van patiënten te versterken. Dit kan bijvoorbeeld op basis van ervaringen in de gezondheidszorg. Mark Neerincx leidt het onderzoek bij TNO: 'We kunnen veel leren van de wijze waarop diabetespatiënten omgaan met stress en hoe zij daarbij met slimme hulpmiddelen ‘gezonde gedachtepatronen’ aanleren. In ons onderzoek zoeken we symbiose tussen mensen en AI. Ik ben enthousiast over de mogelijkheden om sociale robots in te zetten als fysieke en virtuele assistent voor patiënt en dokter. Zij kunnen helpen bij zowel training als behandeling. Ook inlijving is mogelijk, ofwel het aanleren van gezonde gedachten. Dit gaat via training- of behandelsessies in virtual reality, waarbij we gebruik maken van een gesimuleerde innerlijke stem.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.