Ads Top

Ministerraad akkoord met het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

De ministerraad heeft vrijdag een wetsvoorstel van demissionair minister Tamara van Ark goedgekeurd waarmee elektronische gegevensuitwisseling in de zorg verplicht moet worden.

De wet moet gaan regelen dat medische gegevens verplicht elektronisch uitgewisseld worden tussen zorgverleners. De complexiteit van de zorg vraagt om een aanpak per zorgproces. Er is begonnen met vier gegevensuitwisselingen. Bij de Basisgegevensset Zorg gaat het bijvoorbeeld om informatie over allergieën of bloeddruk van de patiënt die ziekenhuizen uitwisselen en bij Beelduitwisseling om MRI- of hartscans.

In de zorg worden gegevens nog te vaak op papier, per fax of bijvoorbeeld via dvd’s uitgewisseld. Met alle nadelen van dien. Als gegevens niet goed doorkomen of handmatig moeten worden overgetypt, dan heeft dat gevolgen voor de zorgverlener en de patiënt. Zoals het moeten ondergaan van dubbele onderzoeken of meer kans op vermijdbare fouten.

In 2018 is de basis gelegd voor het wetsvoorstel. Op verzoek van de zorg beloofde toenmalig minister Bruins regie te pakken om elektronische gegevensuitwisseling te gaan versnellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.