Ads Top

Chirurg livestreamt schouderoperatie voor studenten kinesitherapie met HoloLens


Professor en orthopedisch chirurg Olivier Verborgt van Orthoca, het orthopedisch departement van AZ Monica heeft een schouderprothese ingreep gelivestreamd met de HoloLens 2, een augmented reality bril van Microsoft.

De huidige COVID-19 pandemie maakt het voor Verborgt moeiljk om lessen zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Voorheen was het perfect mogelijk om studenten de kans te geven een operatie bij te wonen in het operatiekwartier (OK), maar door de huidige maatregelen kan dit niet meer.

Daarnaast is het voor kinesitherapeuten interessant om dergelijke chirurgische ingreep mee te volgen. Op deze manier krijgen zij meer inzicht in wat er met bepaalde structuren gebeurt tijdens de ingreep, waardoor ze een kwalitatiever revalidatieplan kunnen opstellen en aanbieden aan de patiënt in kwestie.

Eerst en vooral is er geen cameraman met grote apparatuur in het OK nodig die vanuit een vreemde hoek de operatie moet filmen, waardoor er ook geen bijkomend steriliteitsrisico ontstaat. Daarnaast is het een unieke ervaring voor de studenten: ze kunnen met een groot aantal deelnemen en ze kunnen de operatie rechtstreeks door de ogen van de chirurg mee volgen alsof ze er zelf bij zijn. Bovendien kunnen de studenten tijdens de operatie vragen stellen en kan de chirurg hologrammen van de anatomie en de geplande chirurgie gemakkelijk oproepen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.