Ads Top

Onderzoek naar mogelijk besmettingsrisico diverse theateropstellingen

Theaters en bioscopen zijn in verband met corona al geruime tijd gesloten. TNO start deze week, in nauwe samenwerking met Fieldlab Evenementen, met een laboratoriumonderzoek in een mockup. Om zodoende te analyseren tot welke blootstelling bepaalde theateropstellingen kunnen leiden en daarmee de kans op besmetting met COVID-19. En of al dan niet met alternatieve maatregelen tussenrijen nog noodzakelijk zijn.

Uitgangspunt bij de aanpak is dat bezoekers in een theateropstelling allemaal dezelfde kant op kijken. TNO gaat onderzoeken of de tussenrijen eventueel met extra maatregelen weer benut kunnen worden. Wellicht is dat mogelijk zonder dat de blootstelling aan grotere druppeltjes toeneemt.

Daarvoor heeft TNO een mockup opstelling met dummies gemaakt waarin verschillende van de praktijk afgeleide opstellingen en ventilatiesystemen worden beproefd met diverse extra maatregelen zoals bijvoorbeeld een scherm tussen de rijen, een gezichtsmasker of een mondneusmasker.

Voor de test maakt TNO gebruik van een vloeistof die zo goed mogelijk lijkt op menselijk speeksel. Aan de vloeistof is een fluorescerende stof toegevoegd. Een opvangunit die de inademing van een persoon nabootst, vangt de druppeltjes op die aankomen bij de ‘persoon’ die voor de emitterende dummy zit.

In het lab van TNO worden die opvangunits later geanalyseerd en wordt een maat verkregen voor de blootstelling. TNO kijkt alleen naar de relatief grotere druppels die uit de mond komen en niet naar aerosolen. Uit eerder onderzoek met opstellingen is over de verspreiding daarvan al veel kennis opgedaan.

Dit onderzoek dat gefinancierd wordt door het ministerie van EZK sluit aan bij en ondersteunt het Fieldlab Evenementen. Het praktische deel van het onderzoek zal naar verwachting drie weken duren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.