Ads Top

Technologie helpt forensisch psychiatrische patiënten

Volgens UT promovenda Hanneke Kip kunnen technologieën als Virtual Reality en mobiele apps van grote meerwaarde zijn voor de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten. De behandeling van deze patiënten, die agressief of seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen en tegelijkertijd een psychische aandoening hebben, draagt bij aan het verkleinen van de kans dat iemand opnieuw de fout in gaat.

Technologie wordt nu met name gebruikt om bestaande onderdelen van de behandeling digitaal aan te bieden, zoals via online modules of beeldbellen.

Volgens Kip kunnen technologieën als VR en mobiele apps, indien op de juiste manier ontwikkeld en geïmplementeerd, echt iets nieuws aan de behandeling toevoegen wat in standaard gesprekken niet mogelijk is. Zo kan een technologie als VR zorgen voor meer nadruk op ‘doen en ervaren’ in een realistische omgeving in plaats van ‘denken en praten’ in de behandelkamer. Daarnaast kunnen mobiele apps gebruikt worden om onderliggende mechanismen van gedrag aan te pakken, zoals gebrek aan zelfcontrole - een belangrijke voorspeller van crimineel gedrag.

In haar onderzoek heeft Kip de interactieve ‘Triggers & Helpers’ VR-toepassing ontwikkeld. Het unieke van deze toepassing is niet alleen dat hij volledig aangepast kan worden op de eigenschappen van de patiënt, maar ook dat patiënten en behandelaren in elke ontwikkelstap actief betrokken zijn door middel van meerdere onderzoeksmethodes. Een belangrijke conclusie is dan ook dat voor het ontwikkelen van dit soort nieuwe interventies het essentieel is om de eindgebruikers te betrekken zodat de technologie aansluit op hun behoeftes en vaardigheden. De werkzaamheid van deze gepersonaliseerde VR-toepassing zal de komende jaren verder onderzocht worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.