Ads Top

TNO levert bijdrage aan Diagnose Zorginnovatie

Op 20 september neemt minister Edith Schippers het eerste exemplaar van het boek Diagnose Zorginnovatie in ontvangst. Dit boek van Michel van Schaik (Rabobank) en Philip Idenburg (BeBright), heeft als doel de innovatiekracht in de zorg te vergroten. TNO heeft als kennis- en innovatiepartner meegewerkt aan de publicatie.
TNO heeft in het boek alle technologische ontwikkelingen beschreven en de invloed daarvan op de toekomst. Ook biedt TNO hierin perspectief hoe zorginnovatie meer impact en succes kan hebben. In het boek worden twaalf onderwerpen genoemd die samen de Innovatieagenda vormen. Vier van deze twaalf onderwerpen gaat TNO oppakken: ‘personalized nutrition’ (persoonlijke voeding), ‘personalized medicine’ (persoonlijke zorg), ‘stimuleren van gedeelde besluitvorming’ en ‘nieuwe woonvoorziening voor zelfredzaamheid’.
Er liggen grote uitdagingen op gebied van gezondheid en zorg in de transitie van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. Enerzijds moet de kwaliteit van zorg en de gezondheid van burgers worden verbeterd, terwijl anderzijds de kosten verlaagd moeten worden om de zorg betaalbaar te houden. Innovatie en verbetering in de zorg leiden nu nog te vaak tot een uitgavenstijging. Met een beter innovatieklimaat en een anders, slimmer, ingerichte zorg kunnen we dit veranderen en uiteindelijk de kosten beheersbaar houden. Innoveren vanuit gedeelde belangen en maatschappelijke impact genereren vanuit de opbrengsten van innovaties.
TNO is van mening dat we moeten blijven investeren en innoveren, want gezondheid kent hoge baten, zowel economisch als sociaal. Technologieën zijn van grote invloed op de zorg om een verbetering te bewerkstelligen, maar innoveren is meer dan technologie alleen. Maar liefst 75% van de effecten van innovatie komt vanuit sociale innovaties. Om te innoveren in de zorg brengt TNO kennis samen vanuit verschillende domeinen, juist in de combinatie techniek en gedrag. Bijvoorbeeld de ontwikkeling en implementatie van e-Health technologieën om mensen meer regie te geven over hun eigen gezondheid en zorg.
Op de zorg van de toekomst heeft TNO een visie die is samen te vatten als ‘P4-Gezondheid en Zorg’. Een visie die participatief, preventief, persoonlijk en predictief (voorspellend) is. Kern van het P4-concept is dat mensen naar vermogen gezondheid in eigen hand kunnen nemen, ernaar handelen en daarmee hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit perspectief is een inspirerende toekomstvisie als we de technologische elementen combineren met sociale verandering. Alleen dan draagt de zorg van de toekomst bij aan de participatie van burgers en verbetert de gezondheid daadwerkelijk, terwijl de kosten van preventie en zorg beheersbaar blijven. TNO investeert daarom met volle overtuiging aan innovaties die daaraan bijdragen en doet dit in samenwerking met diverse publieke en private partijen, onder meer op de onderwerpen van de Innovatieagenda. Ook in regionale proeftuinen laten we zien hoe ondernemend innoveren samen mét partners leidt tot de preventie en zorg van de toekomst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.