Ads Top

Via internet van angst af

Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar een nieuwe behandeling voor angststoornissen. Nieuw is dat de zogenaamde selectieve aandachtsbehandeling voor het eerst bij kinderen en jongeren wordt onderzocht, en via internet wordt aangeboden.
Van alle psychiatrische stoornissen onder kinderen komen angststoornissen, zoals fobiën en verlatingsangst, het vaakst voor. De meest effectieve behandeling is momenteel cognitieve gedragstherapie (CGT), maar die slaat slechts bij 50 à 60% van de kinderen aan.
Kinderen met een angststoornis letten meer op gevaar in hun omgeving en vinden situaties daardoor sneller bedreigend. Selectieve aandachtsbehandeling (SAB) leert hen, met behulp van een online computertaak, de aandacht op neutrale en positieve dingen te richten, wat hun angst vermindert. SAB blijkt bij volwassenen tot een duidelijke vermindering van angst te leiden. Het effect onder kinderen is echter nauwelijks onderzocht.
Dr. Jeroen Legerstee, psycholoog op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Psychologie van het Erasmus MC, leidt het onderzoek: “Als de combinatie van SAB en CGT effectief blijkt, zullen in de toekomst meer kinderen met een angststoornis profiteren van behandeling. Zo worden langdurige negatieve invloeden op het welbevinden en functioneren van het kind voorkomen." Extra voordeel: selectieve aandachtsbehandeling is naar verhouding kosteneffectief en toegankelijk, en kost weinig tijd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.