Ads Top

Kwart miljoen voor snelle en goedkope COVID-detectie

Het Universiteitsfonds Eindhoven (UFE) schenkt 250.000 euro aan TU/e-onderzoekers voor hun gezamenlijke project ter ontwikkeling van snellere en goedkopere detectietechnieken voor COVID-19 en andere toekomstige virale infecties.

De aanleiding voor het onderzoek, is dat bestaande technologie om COVID-19 aan te tonen verre van perfect is. Er zijn nog geen testen die snel en betrouwbaar uitsluitsel geven of iemand antigenen (viruseiwitten) in zijn bloed heeft, en dus besmet is. Ook is er sterke behoefte aan handzame testen die snel kunnen aantonen of iemand antistoffen in het bloed heeft, en dus besmet is, of is geweest. En de beschikbare testen geven niet ter plekke uitsluitsel, ofwel, ze zijn niet ‘point-of-care’. Ze vergen meerdere stappen, wat kostbaar is en tijd kost.

Onderzoekers Maarten Merkx (Protein Engineering), Peter Zijlstra (Molecular Plasmonics) en Andrea Fiore (Nanofotonica) hebben hun krachten gebundeld om detectietechnieken te ontwikkelen die deze minpunten niet hebben. Merkx heeft recent al een technologie ontwikkeld op basis van bioluminescentie waarmee ter plekke bepaalde ziektes aangetoond kunnen worden. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van lichtgevende ‘glow in the dark’-strips die van kleur veranderen wanneerbepaalde antistoffen of antigenen aanwezig zijn in het bloed. Merkx heeft al een eerste variant gemaakt die reageert op het Coronavirus, maar die moet nog verbeterd worden. Meer over Merkx' onderzoek kunt u hier lezen.

De aanpak van Fiore en Zijlstra is anders, maar gerelateerd. Ze werken met twee fotonische chips, en de eerste daarvan ontwikkelen ze in samenwerking met Merkx. De eerste chip bindt antigenen of antilichamen in de vloeistof waarin hij zich bevindt, bijvoorbeeld bloed, wat de brekingsindex in de buurt van de chip verandert.

Foto: Bart van Overbeeke. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.