Ads Top

Onderzoekers TechMed Centre brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

In het TechMed Centre van de Universiteit Twente is een unieke luchtstroomopstelling ontwikkeld die luchtstroom real-time zichtbaar maakt. De beelden geven een goede indicatie van de verspreiding van aerosolen en worden gebruikt om tot nieuwe inzichten te komen voor oplossingen die bijdragen aan het bestrijden van de coronacrisis.

Het effect van mondkapjes wordt gemeten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters worden er getest.

UT-hoogleraar vloeistofdynamica Detlef Lohse deed eerder al verschillende experimenten om te kunnen begrijpen hoe de lucht zich beweegt tijdens deze acties, en wat op basis daarvan een veilige marge is.

Uit de tests bleek dat nagenoeg alle mondkapjes die nu in gebruik zijn aan de randen lekken, maar ook dat kleine druppeltjes en damp goed worden afgevangen. Verder lijkt het veiliger om naar beneden in je shirt of blouse te hoesten dan in je ellenboog. Dit doe je het meest veilig door eerst de rand van je kraag naar voren te trekken. Bij hoesten of niezen in de ellenboog vernauwt de opening juist, waardoor de luchtstroom versneld langs je arm ontsnapt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.