Ads Top

Met wiskundig model effectiever behandelen bij adervernauwing in het hart

De kransslagaders voorzien de hartspier van bloed. Een vernauwing in deze aders kan zorgen voor ernstige klachten, zoals pijn op de borst en hartfalen. De behandeling bestaat uit een stent of katheder die de ader van binnenuit openduwt, of een bypass om de aders om te leiden.

Welke van deze twee behandelingen het beste aanslaat voor een specifieke patiënt is lastig te voorspellen voor de arts. Biomedisch ingenieurs van de TU/e ontwikkelden daarom een computermodel waarop de arts virtueel beide behandelingen kan testen. Hierdoor kunnen zij een gerichter behandelplan opstellen.

Het gebruik van wiskundige modellen in de geneeskunde is bijzonder. Van oorsprong maakt de geneeskunde gebruik van de resultaten van populatie-onderzoek, de medische gegevens van de patiënt en ervaring van de arts om tot besluiten te komen. Samen bepalen zij de meest ideale therapie voor de individuele patiënt. Echter hebben de afgelopen jaren wiskundige modellen, gebaseerd op bewezen, fysieke wetten, aangetoond een zeer waardevolle en betrouwbare bron te zijn voor doctoren.

Op de TU Eindhoven is met name in diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten succes geboekt. Ingenieursmodellen worden door cardiologen omarmd en gebruikt in de klinische praktijk. Zo is er een model om behandelingen van vernauwde kransslagaders te vergelijken, maar ook een model om scheuring van aneurysma’s te voorspellen, en een model dat het succes van een operatie bij nierdialysepatiënten moet voorspellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.