Ads Top

'Patiënt met slokdarmkanker gebaat bij e-health'

Patiënten met slokdarmkanker die een operatie hebben ondergaan, moeten heel voorzichtig weer hun leven opbouwen. Ze behoren tot de kwetsbaarste patiëntengroepen. Eenmaal thuis is het voor hen een uitputtende onderneming om naar een praktijk of ziekenhuis te gaan. Is revalideren op afstand, via ‘e-health’, voor deze groep haalbaar? HvA-docent-onderzoeker Fysiotherapie Maarten van Egmond zocht het uit voor zijn promotie-onderzoek.

Voor het experiment volgde Van Egmond ruim twintig patiënten die een slokdarmoperatie hadden ondergaan, gedurende twaalf weken. De patiënten kregen gepersonaliseerde oefeningen, via een programma op de iPad of computer, die zij konden doen wanneer het hen uitkwam. Na iedere serie vulde de patiënt in hoe hij/zij de oefeningen had doorlopen, en hoe het met hen ging. Deze informatie kwam direct bij de fysiotherapeut terecht.

Opvallend is dat de patiënten die het e-health-programma volgden, de fysiotherapeut als zeer betrokken ervaarden. Dat terwijl deze nauwelijks fysiek aanwezig was. Van Egmond heeft daar een verklaring voor: 'De overgang naar huis valt mensen erg zwaar. Patiënten voelen zich soms nog een hele pief op de afdeling, want dat is een beschermde omgeving. Maar eenmaal thuis merken ze hoe slecht ze eraan toe zijn; en dat bijvoorbeeld zelfs het dagelijkse wandelingetje met de hond niet meer kan. Velen raken daardoor ontredderd. Het kan dan een grote steun zijn dat de fysiotherapeut toch dichtbij is, via de iPad, telefoon of computer, om op de achtergrond met je mee te kijken. Dat lijntje vinden mensen heel prettig."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.