Ads Top

Kennisinstellingen lanceren masterprogramma om zorginnovaties sneller te vermarkten

Met de nieuwe Executive Master of Business Innovation & Entrepreneurship in Health (MBI Health) starten Utrecht Life Sciences, UMC Groningen en de Universiteit Twente gezamenlijk een multidisciplinair onderwijsprogramma dat zorgtechnologie aan ondernemerschap verbindt. Het initiatief is er op gericht ondernemers klaar te stomen hun kansrijke zorginnovaties sneller tot wasdom te brengen. Hierdoor zal de patiënt eerder van nieuwe zorgtechnologie kunnen profiteren.
Al in februari 2014 starten de eerste 20 tot 24 deelnemers met het sterk internationaal georiënteerde ‘experience-based’ trainingsprogramma, waarbij ook een belangrijke bijdrage geleverd wordt door andere gerenommeerde universiteiten in de Verenigde Staten en Europa.
Voor de ontwikkeling van dit prestigieuze initiatief kende het Netherlands Genomics Initiative (NGI) de samenwerkende kennisinstellingen een valorisatie award toe van €275.000. Deze middelen worden deels ingezet om een ‘revolving fund’ op te zetten dat bedoeld is om deelname van jonge start-ups en valorisatie-experts van kennisinstellingen ook voor de komende jaren te garanderen.
Gevestigde namen uit de Biopharma van over de hele wereld hebben zich aan het programma verbonden en creëren zo een uniek ecosysteem dat er voor moet zorgen dat zorginnovaties versneld hun weg naar de markt kunnen vinden.
Volgens prof. dr. Marianne van der Steen, academic director van de opleiding, is er behoefte aan de opleiding: “Het is in het belang van de patiënt dat relevante zorginnovaties zo snel mogelijk op de markt komen. Dit vraagt echter om nieuwe vormen van samenwerking en co-creatie. Tijdens deze opleiding leren de deelnemers – uit het bedrijfsleven, van spin-off bedrijven, van academische ziekenhuizen, kennisinstellingen en verzekeringsmaatschappijen – hoe je dit tot stand kunt brengen aan de hand van concrete gezamenlijke business cases. De opleiding gaat dus een stap verder dan enkel het vermarkten van kennis; deelnemers leren de vaardigheden om zorginnovaties uit te laten groeien tot effectieve oplossingen voor de patiënt. Prof. dr. Anton Pijpers, voorzitter van Utrecht Life Sciences en lid van het regieteam Life Sciences & Health: “Dit initiatief sluit uitstekend aan bij de missie van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht om innovatie en ondernemerschap in de Life Sciences & Health sector te versterken. In deze opleiding zullen niet alleen de business cases aan sterkte winnen, maar wordt ook geïnvesteerd in het leiderschap van de life sciences ondernemers van de toekomst. Het is onze ambitie om deze opleiding in de komende jaren vanuit Utrecht samen met tal van publiek-private partners verder uit te bouwen tot een internationaal erkende MBI Health met deelnemers vanuit Europa en de rest van de wereld.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.