Ads Top

Telerevalidatie houdt hartpatiënt langer uit ziekenhuis én bespaart gezondheidszorg kosten

Telerevalidatie (of revalidatie op afstand) houdt hartpatiënten langer gezond, uit het ziekenhuis én het bespaart de gezondheidszorg kosten (tot wel 500 euro minder per patiënt). Dat blijkt uit een studie – Telerehab III – van het Jessa Ziekenhuis en de Universiteit Hasselt, uitgevoerd in samenwerking met het St. Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder en Ziekenhuis Oost-Limburg.

Bij telerevalidatie worden bepaalde parameters – fysieke activiteit, hartslag... – van een revaliderende patiënt thuis opgemeten, waarna de gegevens automatisch worden doorgezonden naar een centraal platform. “De patiënt krijgt dan feedback via e-mail of SMS en wordt dus als het ware op afstand gecoacht. Via het centrale platform kan de arts patiënten opvolgen en zo een kwalitatief hoogstaande zorgverlening garanderen”, aldus UHasselt-doctoraatsstudente Ines Frederix (Limburg Clinical Research Program, Mobile Health Unit).

In het project ‘Telerehab III’ (gefinancierd door Flanders’ Care) wilden de onderzoekers nagaan wat nu precies de (klinische en economische) lange termijn voordelen zijn van cardiale telerevalidatie. “Na een hartinfarct moet de patiënt vaak zijn levensstijl aanpassen om herval te vermijden. Maar slechts een minderheid van de hartpatiënten slaagt erin om een gezonde levensstijl op lange termijn vol te houden”, zegt prof. Dr. Paul Dendale, die als cardioloog verbonden is aan het Jessa Ziekenhuis. Telerevalidatie kan een antwoord op dat probleem bieden, aldus de onderzoekers.

Aan de studie – die plaatsvond in het Jessa Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost-Limburg en het St. Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder – namen meer dan 100 hartpatiënten deel. Dr. Frederix: “Uit de resultaten is gebleken dat hartpatiënten die telerevalidatie kregen het veel beter deden dan hartpatiënten die dat niét kregen. Zo ging hun fysieke conditie er > 10 keer zoveel op vooruit over een periode van zes maanden, wat ook resulteerde in een betere levenskwaliteit.” En nog belangrijker: patiënten die geen telerevalidatie kregen, werden dubbel zo vaak heropgenomen wegens hartproblemen in vergelijking met hartpatiënten die wél revalideerden op afstand.

Telerevalidatie houdt niet alleen hartpatiënten langer gezond en uit het ziekenhuis, het kan ook de kosten van de gezondheidszorg drukken, zo blijkt uit het onderzoek. “Iedere patiënt die via telerevalidatie werd opgevolgd, kostte meer dan 500 euro minder voor de gezondheidszorg (enkel directe gezondheidskosten)”, zegt dr. Ines Frederix. Telerevalidatie biedt dus de mogelijkheid om méér patiënten tegelijk op een efficiëntere manier te behandelen, zonder dat daarvoor het budget voor de gezondheidszorg zwaar moet verhoogd worden.

Het Expertisecentrum Digitale Media van de UHasselt en het Jessa Ziekenhuis bouwen momenteel ook aan een medisch, wetenschappelijk en technisch hoogstaand telerevalidatie-programma: ‘MobileHeart’. “Deze app moet hartpatiënten onder meer begeleiden en motiveren tijdens hun revalidatie. De eerste versie van MobileHeart wordt begin 2016 verwacht”, aldus prof. dr. Karen Coninx (UHasselt).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.